Süni csoport

Kép

Óvodapedagógusok: Madarászné Kenyeres Tünde

                                      Orosz Ferencné

Dajka néni: Udicska Lajosné

A Meseház tagóvoda Süni csoportja 2012 szeptemberében alakult, amikor felújították, illetve bővítették az óvodát  egy csoportszobával és tornateremmel. A csoportot vegyes életkorú gyerekek alkotják.

A” Sünis „gyerekeket hangulatos csoportszoba, nyugodt, barátságos légkör fogadja. Igyekszünk olyan milliőt teremteni, ahová a gyerekek örömmel lépnek be, ahol jól érzik magukat és szívesen töltik napjaikat, ahonnan nem akarnak hazamenni, mert olyan jó itt lenni, olyan jót lehet itt játszani!

Programunk az óvoda másik négy csoportjáéval megegyező:”Hagyományőrző” sajátosságokon alapul. Ennek tükrében ismertetjük meg gyerekeinket a népszokásokkal, melyek a naptári évhez, az évszakok változásaihoz, egyházi ünnepeinkhez fűződnek. Részt veszünk a városi szüreti felvonuláson, a közeli kiskertekben krumpli szedésen, kukoricatörésen, almaszedésen, szőlőszüreten, dióverésen, ahol aktívan be is kapcsolódnak a munkálatokba gyerekeink. Felvettük a kapcsolatot a múzeumpedagógussal, illetve egy népi iparművésszel, akik segítik a hagyományaink ápolását.

Legfőbb tevékenységünk a játék! Játékközben, játékba ágyazva szerzik meg gyerekeink az ismereteiket az őket körülvevő világról, a matematikai összefüggésekről, játékközben tanulják meg a verseket, ismerkednek a mesevilággal. A játékba belefér a rajzolás, festés, gyurmázás, az éneklés, az énekes játékok, a néptánc.

Mozgásigényeik kielégítése érdekében sokat tartózkodunk a szabadban, ahol mindennapos testnevelést szervezünk számukra!Az óvodai és az óvodán kívüli programokkal, rendezvényeken való részvétellel igyekszünk maradandó élményt nyújtani csöppségeinknek, amit beépíthetünk játékukba is. A sportpályán, vagy a város Kresz-parkjában közlekedési napot szervezünk, az iskolában a nagyok a Krampusz vetélkedőn illetve Ovi- olimpián versenyezhetnek, a kisebbek szurkolhatnak. De tehetségüket megmutathatják a mesemondó, versmondó, népdaléneklő versenyeken illetve rajzpályázatokon.

Rendszeresen részt veszünk báb és színházi előadásokon, zenés műsorokon. A rendszerességet a színházbérlet vásárlásával biztosítjuk.

Egyéni fejlesztés nemcsak a csoportban folyik rendszeresen hagyományos módszerekkel. de változó világunkkal lépést tartva megismerkednek gyerekeink a DIOO számítógépes fejlesztő eszközzel /Digitális Okos Játék Óvodásoknak/.Nyolc területen, játékosan fejleszti a gyermekeket heti rendszerességgel.

Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmód kialakítására, ezért zöldség és gyümölcsnapot tartunk, rendszeresen használjuk a só szobát megelőzés illetve egészségmegőrzés céljából.

A szülőkkel való jó kapcsolat kialakítása érdekében nyílt napokat szervezünk/Tök-hét, Márton nap, Karácsony, Húsvét, Zöldágjárás/.Az év lezárásaként a Családi napot, ahol a szülők együtt főzhetnek, versenyezhetnek, játszhatnak gyermekeikkel. Ezek a rendezvények hagyománnyá váltak épp úgy, mint az év végi Vadasparki kirándulás Nyíregyházára a ballagó nagycsoportosokkal.

A hagyományos óvodai ünnepeken kívül megünnepeljük minden gyerek névnapját, születésnapját, melyen énekkel és apróbb ajándékkal kedveskedünk az ünnepeltnek.