Őzike csoport

Óvodapedagógusok: Kardos Eleonóra

                                 Tóthné Filep Judit

Dajka néni:                Napkori Mária

 

Kép

A csoportban dolgozó óvónők fontos feladatunknak tartjuk a nyugodt, derűs, családias légkör kialakítását, ahol pozitív érzelmi viszonyok között fejlődnek a gyermekek. A csoportszobai játszótereket is ennek tükrében igyekeztünk kialakítani.

A csoport összetétele vegyes életkorú, jelenleg 23 fős, 2 gyerek elő felvételis. Korcsoport szerinti megoszlás a következő: 12 nagy, 1 középsős, 10 kiscsoportos. A helyi sajátosságokat figyelembe véve csoportunk is a hagyományőrző programmal dolgozik. Egy nap egy tevékenységgel foglalkozunk, így minden gyerek igénye szerint vehet részt a folyamatban.

Évek óta nagy sikert aratnak a Téma és Projekt hetek, melyen a családok rendszeresen és szívesen vesznek részt.  Hagyomány az: Alma-hét, Tök-hét, Márton-nap, a Macis-hét, a Kiszebáb égetés és a kerékpárnap, ezek tovább színesítik programjainkat. A tökfaragást óvodai szintű rendezvénnyé bővítettük, a szülőkkel közösen végezzük. Este töklámpás égetés a családok részvételével. A munkára nevelés kiemelt feladatunk.  Ősszel a levélseprésben is segítenek a gyerekek és a szülők is.  Az évszaknak megfelelően szervezünk különböző megfigyelő sétákat, kirándulásokat, gyűjtünk különböző terméseket.  Lehetőséget biztosítunk színházlátogatásra, a nagyok és középsősök számára, bérletvásárlási lehetőséggel. Téli örömök: hóemberépítés, szánkózás az udvaron. Gondoskodunk a madarakról. A farsang és a kiszebáb égetés érdekes színfoltja a tél végének.  Az óvoda udvarán veteményeskertet alakítottunk ki, közösen gondozva a növényeket a gyermekekkel. A népi hagyományokból merítve a májusi „zöldág járást”, mint tavaszváró eseményt, elevenítjük fel. és köszöntjük az édesanyákat.

Óvodai szinten megrendezésre kerülő „közlekedési nap” alkalmából, törekszünk a gyermekeket megismertetni a biztonságos közlekedés szabályaival és a környezetükben való biztos tájékozódással.

A tanév utolsó eseménye a családi nappal egybekötött nagyok búcsúja, az iskolába induló gyerekeknek pedig egy Nyíregyházi Állatkertben tett kirándulással tesszük feledhetetlenné az óvodai éveket.