Napraforgó csoport

Óvodapedagógusok:     Dr. Báthori Gáborné (Irénke néni)

                                   Forgács Alíz Anna

 

Dajka néni:                   Turbucz Lászlóné (Mariann néni)

 

Csoportunk összetétele: vegyes életkorú (2,5 éves - 7 évesig), jelenleg 25 fős.

 

Korcsoport szerinti megoszlás a következő:   9 nagy csoportos

                                                                       6 középsős

                                                                       10 kiscsoportos

Nemek szerinti megoszlás: 12 lány és 13 fiú

A csoportunkba kerülő gyerekeket úgy igyekszünk fogadni, hogy érezzék a feltétel nélküli szeretetet, elfogadást, érezzék azt, hogy fontos vagy nekem, csakis RÁD figyelek és segítek NEKED, ha szükség van a segítségemre.

Az elmúlt nevelési évtől dolgozunk a Hagyományőrző programmal. Tavaly a Múzeummal szerveztünk sok közös programot, az idén egy iparművésszel szeretnénk rendszeresen alkalmakat tartani, ahol megtanulnánk és gyakorolnánk a nemezelést, szövést, fonást, egyszerű népi játékok készítését (melybe a szülőket is bevonnánk.)

Óvodánk az idei nevelési évtől az Oktatási Hivatal Bázisintézménye lett. Ennek keretén belül ősszel és tavasszal bemutató foglalkozásokat tartunk az érdeklődő kolléganők számára.

Mivel a fő tevékenységünk a játék, így tartalmas, színes játékhelyzetekhez, sok közös élményhez juttatjuk a gyerekeket.

Pl.:

·         Ősszel látogatást tettünk a Múzeumba (a múlt tárgyait tekintettük meg) melyek formálják, alakítják a közösséget és segítenek átörökíteni a régmúlt emlékeit gyermekeinknek. és piknikeztünk a Papok rétjén, így a babaszobai játékukba is beépült az élményük.

·         A Spárban, piacon történő vásárlás után a zöldségboltos játék lendült fel.

·         Kukoricatörés, almaszedés, dióverés, szőlőszüret, szőlőpréselés után a begyűjtött termésekből képeket, játékeszközöket alkottunk.

·         Az óvodánk udvarán összegereblyélt falevelekből baglyokat készítettünk.

·         A szülők által begyűjtött tökökből lámpásokat faragunk stb. A szülők rendkívül jó partnerek, hiszen a környezetünkben látható régiségek is az ő segítségükkel gyűltek össze. Minden általunk felkínált program aktív segítő résztvevői.

Lehetőséget biztosítunk színházlátogatásra a nagyok és középsősök számára bérletváltási lehetősséggel, egy évben 2 alkalommal az óvodánk minden korú gyerekének bábszínházi előadást szervezünk.

A gyerekek nagyon szeretnek az otthoni élményeikről beszélni, így ezt az „AMI A SZÍVEMEN, AZ A SZÁMON” heti rendszerességgel működő beszélgető körrel tettük általánossá, hogy minden gyerek megnyilvánuljon, megnyilvánulhasson társaik és a felnőttek előtt. Ez segít megvalósítani ebben a nevelési évben a kiemelt feladatunkat: az anyanyelvi és érzelmi nevelést.

Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra, melynek keretében bevezettük már néhány évvel ezelőtt a zöldség – és gyümölcsnapot. Sokat sétálunk, szervezünk az udvaron mozgásos játékokat, heti egyszeri mozgásos napon túl minden lehetőséget kihasználunk, hogy a szép tornatermi sporteszközöket birtokba vehessük. Ebben az évben Sószoba kialakítására került sor, így heti többszöri alkalommal élvezzük a hatását.

Az egyéni fejlesztés ebben a nevelési évben már nemcsak a csoportban folyik, intézményünk megvásárolta a DIOO fejlesztő eszközt (Digitális OkosJáték Óvodásoknak). A nyolc szoftver nyolc területen, játékosan, de rendkívül hatékonyan fejleszti a gyermekeket, heti rendszerességgel használja a csoportunk középsős és nagy gyerekei. A fejlődésükről az óvodapedagógus rendszeres kimutatást kap e-mail-en keresztül.

Összességében úgy gondoljuk, hogy szeretetteljes, odafigyelő környezetet teremtettünk az itt nevelkedő gyerekeknek, így reméljük, elmondhatják, hogy „JÓ ITT GYEREKNEK LENNI!”

Kép