Mókus csoport

Óvodapedagógusok: Bihariné  Szigeti Andrea

                               Tóthné Barna Júlia

Dajka néni:               Iski Tiborné

 

Csoportunk összetétele:vegyes életkorú  /3-6 éves/korúak jelenleg 23 fős

Korcsoport szerinti összetétel:12fő nagycsoportos

                                                       7fő középsős

                                                      4fő kiscsoportos

Nemek szerinti megoszlás:10 lány  és  13 fiú.

Az elmúlt nevelési évtől  a hagyományörző programmal dolgozunk. Fontosnak tartjuk hogy a népszokásokat  és a néphagyományokat megőrizzük és a kulturális értékeit a jövő számára átmentsük. Vegyes életkorú életcsoportunknak az előnyei, hogy a gyerekek szociálisan érettebbek, megtanulnak egymásra jobban odafigyelni, óvni a kisebbeket és felnézni a nagyobbakra. Szokás és szabályrendszerünkben a gyerekek biztonsággal eligazodnak, és mindig a gyermekek érdekeit tartjuk szem előtt. Kevés szabály van, de azt következetesen betartjuk. Semmi sem kötelező, de előbb-utóbb rájönnek, hogy az ovónői közelség mindig tartogat valami újat számukra.

 A gyerekeket tisztelet, szeretet és bizalom veszi körül. Nevelő munkánk során a gyerekek eltérő körülményeihez, adottságaihoz, képességeihez igazodva, differenciát, egyénre szabott, játékos képességfejlesztést valósítunk meg.  

Fontosnak tartjuk a családdal történő folyamatos kapcsolattartást. Ezeket zsolgálják a szülői értekezletek és a leendő nyílt napunk decemberben. Rendszeresen visszatérő városi, óvodai  rendezvényeken részt veszünk(szüreti felvonulás, egészségnap, télapó várás, krampuszvetélkedő, karácsony, farsang, ovi olimpia, költészet napja, zöldágjárás, közelekedési nap, anyák napja, évzáró és a nagyok maradandó élményt nyújtó debreceni év végi kirándulása). Minden évszakban élményszerző sétákat, kirándulásokat szervezünk. Erre építjük a tervező munkánkat. Szakmai munkánkat fejlesztőpedagógus, logopédus és pszichológus segíti. Lehetőség nyílik a szülőknek megismerni a csoportban folyó jelenségeket, és természetesen aktív részesei lehetnek. Ebben a tanévben egy új, innovatív magyar fejlesztés a DIOO (Digitális Okos Játék Óvodásoknak) beépült  mindennapjainkba. Ez a program több ezer játékos kihívást kínál a gyerekeknek miközben észrevétlenül fejlődnek.  Másik új lehetőség ebben a nevelési évben az állandóan rendelkezésünkre álló sószoba. Megelőzésképpen is de a légzőszervi betegségekben szenvedő gyerekek számára nagyon hasznos.

Szokás és szabályrendszerünk:

  • reggel érkezés után beszélgetés a szőnyegen, élményeik meghallgatás
  • vers/mesehallgatásra mesecsengő hívja föl a gyerekek figyelmét
  • névnapok/születésnapok megünneplése melyen ajándékkal kedveskedünk az ünnepeltnek
  • egészséges életmódra való törekvés jelen van hisz minden héten felváltva zöldés/gyümölcsnapot tartunk
  • színház látogatásra is lehetőséget biztosítunk
  • különböző tehetséggondozó tevékenységeken veszünk részt: kézműves, néptánc, jóga
  • családi nap
  • közös mesedélután a szülőkkel-
  • csoportunk jelképét a három mókust minden pénteken három gyerek hazaviheti hétvégére

A gyermekeink életében a legfőbb tevékenység a játék, ehhez mi biztosítjuk a feltételeket és a legjobb példával szolgálunk előttük.